Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

100 de ani de la înfiinţarea armei Tancuri

Ministerul Apărării Naţionale
Statul Major al Forţelor Terestre
Biroul Informare şi Relaţii Publice
Telefon/Fax: (021) 313.72.46
E-mail: relatii.publice [at] forter.ro
Titlul comunicatului: 
100 de ani de la înfiinţarea armei Tancuri
Nr.: 
25
Data comunicatului: 
31/07/2019
Comunicatul: 

Ziua de 1 august 1919 are semnificaţii deosebite pentru tanchiştii români, fiind data la care se constituia primul batalion de „care de luptă”, moment ce marchează începuturile istoriei acestei arme în Armata Română. Pentru a marca cifra centenară a existenţei, în ţara noastră, a armei „Tancuri”, joi, 1 august, începând cu ora 10:30, la sediul Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă „Mihai Viteazul” din Piteşti va avea loc o ceremonie la care vor participa reprezentanţi ai armei „Tancuri” din Forţele Terestre Române, dar şi din alte structuri ale armatei.

                                                                                                                        ***

Întrevăzând marile posibilităţi ale “carului de luptă”, România a fost printre primele ţări din sud-estul Europei care s-au orientat spre înzestrarea cu astfel de tehnică blindată. Pentru realizarea acestui scop, în Armata Română îl constituie înfiinţarea primului batalion de „care de luptă”, în ziua de 1 august 1919, în garnizoana Mihai Bravu. Evoluţia tancurilor în Armata Română a cunoscut influenţe din evoluţia blindatelor pe plan internaţional.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea