Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Bilanţul pentru anul 2019 al Forţelor Terestre Române

Ministerul Apărării Naţionale
Statul Major al Forţelor Terestre
Biroul Informare şi Relaţii Publice
Telefon/Fax: (021) 313.72.46
E-mail: relatii.publice [at] forter.ro
Titlul comunicatului: 
Bilanţul pentru anul 2019 al Forţelor Terestre Române
Nr.: 
3
Data comunicatului: 
16/01/2020
Comunicatul: 

Şedinţa de autoevaluare [1] a activităţii pentru anul 2019 a celei mai numeroase categorii de forţe a Armatei României a avut loc la Bucureşti, joi, 16 ianuarie a.c., la sediul Statului Major al Forţelor Terestre. Rapoartele generalului-maior Dorin Blaiu, la comanda Statului Major al Forţelor Terestre, şi ale membrilor din echipa sa de comandă, date pe parcursul întâlnirii de bilanţ, au fost transmise şefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, prezent la activitate.

În sinteză şi integrând numărul considerabil de paliere militare analizate, mesajul autoevaluării Forţelor Terestre Române, pentru anul 2019, a fost următorul: rămânând în paradigma de conducere a trupelor în acord real cu resursele alocate, indicatorii principalelor direcţii de acţiune au arătat, fără echivoc, îndeplinirea misiunilor încredinţate, pe timp de pace, de către întreg personalul militar şi civil din marile unităţi şi unităţile ce compun structura terestră a oştirii române.

Pe linia de efort a instruirii, dincolo de activităţile curente de pregătire profesională (inclusiv pe componenta învăţământului şi educaţiei militare care a cunoscut un proces de restructurare şi modernizare pe parcursul anului 2019) a tuturor comandamentelor şi trupelor, în anul 2019, s-au planificat, organizat şi desfăşurat un număr de 12 exerciţii majore [2] (în poligoane din ţară, în principal, dar şi din străinătate) la care au participat aproximativ 20.000 de militari (din care 9.000 de camarazi din state membre ale NATO şi partenere s-au instruit la noi în ţară). În acest sens, pentru anul 2020, structuri ale Forţelor Terestre Române vor rămâne, în continuare, angajate în importante evenimente de instrucţie, în context multinaţional şi întrunit, fiind planificate participarea de forţe şi mijloace la exerciţii naţionale şi înafara spaţiului naţional, inclusiv la unul dintre cele mai mari exerciţii ale NATO, cum ar fi „Defender Europe 20”, care sunt incluse în operaţia NATO „Atlantic Resolve”.

Potrivit normativelor Parlamentului României, ale CSAT şi ale eşaloanelor militare superioare în domeniul misiunilor înafara teritoriului statului român, Forţele Terestre Române au rămas şi anul trecut, ca rezultat al caracteristicilor mediilor operaţionale externe în care se acţionează, principalul contributor al Armatei României, din punct de vedere al personalului participant (peste 1.300 de militari, pe durata a două rotiri de câte şase luni) [3] şi tehnicii militare dislocate în exteriorul ţării. De asemenea, Forţele Terestre Române au avut în anul 2019 şi păstrează în anul 2020, în ţară, pachete de forţe „în aşteptare” – dislocabile la ordin – în măsură să răspundă şi să se integreze în cadrul unor capabilităţi ale NATO în vederea executării unor posibile operaţii ale Alianţei. Totodată, structuri ale Forţelor Terestre Române sunt nominalizate şi se instruiesc ca forţe de rezervă pentru misiuni şi operaţii ale NATO, ONU, UE, OSCE sau coaliţii.

Obiectivele Forţelor Terestre Române pentru anul în curs, enunţate de generalul-maior Dorin Blaiu şi aprobate de conducerea Statului Major al Apărării, sunt: dezvoltarea sistemului de comandă-control, demonstrarea capacităţii de reacţie a categoriei de forţe pentru descurajare militară prin derularea unui program continuu de exerciţii şi prin executarea misiunilor, crearea unor capabilităţi de răspuns menite să respingă orice acţiuni agresive la adresa României şi, nu în cele din urmă, finalizarea procesului de modernizare a învăţământului militar propriu. La final, generalul-maior Dorin Blaiu a declarat: „toate obiectivele pe care ni le-am propus pentru anul 2020 vor fi îndeplinite. Avem toate premisele să reuşim: planurile sunt întocmite, bugetul este alocat şi, ceea ce este mai important, Forţele Terestre Române au personalul care să facă acest lucru”.

                                                                                                               ***

[1] Acest tip de bilanţ anual al structurilor militare – la orice nivel – se desfăşoară în baza normativelor militare în vigoare, are un caracter ordinar şi se efectuează, de regulă, în ultimele zile ale lunii decembrie a anului analizat sau în primele zile ale anului următor celui analizat, în funcţie de eşalonul ierarhic şi, evident, de planificarea prealabilă.

[2] Exerciţii majore: „Scorpions Fury 19”, „Wind Spring 19”, „Justice Sword 19”, „Mărăşeşti 19”, „Tropaeum Traiani 19”, „Scutul de Foc 19.1” conexate programului de instruie „Saber Guardian 19” (doar la această serie de evenimente de instrucţie – cea mai amplă din 2019 – au participat un număr de 13.500 de militari români şi din 14 state membre NATO şi partenere. Contribuţia Forţelor Terestre Române cu trupe şi mijloace la „Saber Guardian 19” a fost determinantă.), „Sarmis 19”, „Scorpions Legacy 19”„Rapid Trident 19”, „Combined Resolved XII”, „Saber Junction 19”, „Justice Eagle 19”, „Resolute Castle 19”, „Scutul de Foc 19.2”, „Wise Foresight 19”, „Platinum Eagle 19.1” şi „Platinum Eagle 19.2”.

[3] Misiuni şi operaţii înafara teritoriului naţional: „Resolute Support” în Afganistan (rotaţii ale batalioanelor, detaşamentelor şi echipelor de protecţie a forţei, echipelor de instruire, consiliere şi asistenţă, detaşamentelor de poliţie militară etc.), „Enhanced Forward Presence” („Prezenţa Consolidată a NATO”) în Polonia şi militari în misiuni independente sub mandat ONU, UE şi OSCE.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea