Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Militarii Batalionului Mixt Româno-ungar de Menţinere a Păcii, la finalul exerciţiului „Wise Foresight 2019”

Miercuri, 09/10/2019
Malina Graur

În poligonul Ujdorogd din Ungaria s-a desfăşurat, miercuri, 2 octombrie, ceremonia de închidere a exerciţiului „Wise Foresight 2019”. Activitatea s-a desfăşurat în prezenţa locţiitorul pentru Operaţii al Şefului Statului Major General Ungar, general de brigadă Zsolt Sandor, locţiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă Nicolae Tonu, şi a locţiitorului comandantului Brigăzii 5 Infanterie „Istvan Bocskai”, colonel Istvan Toth.

La finalul ceremoniei, oficialităţile prezente au apreciat modul de desfăşurare al activităţii comune de pregătire militară, profesionalismul luptătorilor şi eficienţa acestui tip de instruire. „Wise Foresight 2019” s-a desfăşurat, în perioada 24 septembrie – 04 octombrie, în facilităţile de instrucţie aparţinând „Bakony Combat Training Centre”, poligon care oferă posibilităţi de instruire atât pentru lupta în localitate, cât şi pentru acţiuni ofensive şi defensive. Exerciţiul a avut un scenariu care a descris un conflict european regional fictiv.

Pe parcursul celor două săptămâni, militarii au desfăşurat instruirea axându-se pe tehnicile, tacticile şi procedurile specifice luptei în localitate, respectând procedurile NATO de planificare şi coordonare specifice acestui tip de acţiune. Accentul a fost pus pe sincronizarea acţiunilor în mediul urban, element esenţial pentru ducerea luptei în acest tip de operaţie, care relevă o serie de particularităţi ce diferenţiază lupta în localităţi, de acţiunile execuate în alte forme de luptă. Posibilităţile reduse de observare şi tragere, mobilitatea şi capacitatea de manevră redusă, riscul de a rămâne şi lupta izolat, sunt elemente care au pus la încercare abilităţile şi deprinderile militarilor pentru îndeplinirea misiunilor primite.

***

În conformitate cu acordul tehnic semnat pe data de 20 martie 1998, la Budapesta, în fiecare an militarii Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii execută exerciţii de pregătire prin rotaţie, în România şi în Ungaria. Militarii se instruiesc într-un cadru integrat, în vederea îndeplinirii, la nevoie, a unor misiunii de menţinere a păcii şi pentru atingerea obiectivelor de interoperabilitate cu unităţi NATO şi ale Uniunii Europene. În cursul lunii mai 2020, va avea loc ceremonia de predare-primire a comenzii Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii către partea română, pentru următorul an de instrucţie.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea